2017. április 12., szerda

Műhelybérház a Lehel úton


Családunk az ezredforduló környékén lakáscserére szánta el magát: a – szocialista korszakban épült, de még inkább a bauhaus-ra emlékeztető külsejű Béke úti házban már szűkössé vált a hely, szerettünk volna itt a 13. kerületben egy tágasabb lakást. Sok lakásnézést követően végül találtunk egy kedvünkre való méretű, de rémesen lepukkant lakást a Lehel úton. Szeretjük a régi épületeket, ezért nagyon megörültünk, amikor a kapualjban egy emléktáblát pillantottunk meg, amelynek feliratából megtudtuk, hogy e ház is a Bárczy program keretében épült.

Ahogyan az előző részben már említettem, 1909 és 1912 között a főváros történetének egyik legnagyobb szociális bérlakás- és iskolaépítési akciója zajlott le Bárczy István főpolgármester vezetésével. A program keretében mintegy 6000 lakás és több, mint félszáz iskola létesült. Az akkor VI. kerülethez tartozó Lehel és Aréna (ma Dózsa György) út mentén két - a maga nemében egyedülálló - épületet is emeltek: a hajléktalanok számára a Népszállót (erről majd legközelebb), a kisiparosok részére pedig egy ún. „műhelybérházat”.

A műhelyház a Lehel és Taksony utcák sarkán, „ipari lakóvidék gócában” épült Medgyes Lajos építész tervei szerint. Olyan kisiparosok számára szolgált, akik jó és olcsó műhelyt nem kapván eddig egészségtelen, fülledt, sötét pincékben, vagy lakásuk – gyakran egyetlen –szobájában dolgoztak. A műhelyekhez lakások is tartoztak.

A földszintből és három emeletsorból álló épület emeletein 56 egyszobás, 20 kétszobás lakáshoz kapcsolódó műhely, a földszinten 14 egyszobás és 5 kétszobás lakáshoz kapcsolódó üzlet, a szuterénben 6 nagy raktár kapott helyet. A műhelyek területe 25-30 m2, a szobáké 18-22 m2 nagyságú, a belmagasság 3,20 méter. A manzárdban egy 160 m2 területű termet alakítottak ki ismeretterjesztő előadások számára, amelyhez 2 előkészítő szoba is tartozott.  Az ugyanitt elhelyezett inasotthon a műhelyekben alkalmazott inasok számára épült hat teremben 52 ággyal. Két nappali terem (étkező), két felügyelő-lakás és két konyha tartozott hozzá. Az épületben két gondnoki lakás is volt. „Mindenütt bőven klozetek, mosdók és fürdők. Minden helyiségben központi fűtés és gázvilágítás, a műhelyekben villamos áram a mótoroknak” – olvasható Kabdebó Gyula műszaki tanácsos 1913-as beszámolójában.
Csak sajnálhatjuk, hogy a ház ma már elvesztette eredeti funkcióját; a mesterek kihaltak, az újak számára pedig a mai gazdaságpolitika nem nyújt megfelelő körülményeket. A különböző adóterhek, járulékok miatt egyre kevesebb kisiparos tud megélni tanult szakmájából.

A műhelybérház korabeli fotója Erdélyi Mórtól Kabdebó tanácsos beszámolójából




Forrás: Kabdebó Gyula: Budapest székesfőváros kislakás és iskola építkezései. Budapest: Pátria Nyomda, 1913. Ingyenesen letölthető itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése